Choklad- och lakritstårta med hallonmousse
Hallon och lakrits är en av de bästa smakkombinationerna någonsin! Vi Älskar när det syrliga hallonet bryts av med sältan i lakritsen. I detta receptet har vi smaksatt tårtbottnarna med ekologisk kakao och lakritspulver, samt smörkrämen med lakritspulver.
1 tårta 12-14 bitar
Ingredienser
Choklad- och lakritsbotten
- 3 1/4 dl vetemjöl
- 3/4 tsk bakpulver
- 1/2 msk bikarbonat
- 1 1/2 dl ekologisk kakao från Khoisan Gourmet
- 3 msk ekologiskt lakritspulver från Khoisan Gourmet
- 3 1/4 dl strösocker
- 1 stor nypa flingsalt
- 2 ekologiska ägg
- 1 tsk ekologiskt vaniljextrakt från Khoisan Gourmet
- 1/2 dl matolja
- 1 1/2 dl gräddfil
- 1 1/2 dl kokande vatten
Hallonmousse
- 250 g tinade frysta hallon
- 3/4 dl strösocker
- 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver från Khoisan Gourmet
- 0,75 tsk Agar Agar-pulver från Khoisan Gourmet
- 2 1/2 dl ekologisk vispgrädde
- 1 påse turkisk peppar
Marängsmörkräm
- 5 ekologiska äggvitor
- 3 dl strösocker
- 300 g rumstempererat smör
- 1 tsk ekologiskt vaniljextrakt från Khoisan Gourmet
- 2 msk standardmjölk
- 2 tsk ekologiskt lakritspulver från Khoisan Gourmet
- rosa pastafärg
färska hallon och turkisk peppar till dekoration
Gör så här
Choklad- och lakritsbotten
- Värm ugnen till 175 grader över- och undervärme.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kakao, lakritspulver, strösocker och flingsalt i en stor skål.
- Vispa ner äggen, vaniljextrakt, matolja, gräddfil och varmt vatten till en jämn smet.
- Klä botten på två bakformar á 18 cm i diameter och fyll formarna jämnt med smet.
- Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Testa med en provsticka, kakan ska inte vara kladdig men samtidigt inte torr.
- Låt svalna på ett galler. Täck med en bakhandduk. Dela bottnarna i 2 delar (så du får totalt 4 bottnar).
Hallonmousse
- Värm upp hallonen tillsammans med strösockret och vaniljpulvret. Mixa till en slät puré med stavmixer. Sila genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar-pulvret. Låt koka under omrörning i ca i 3-5 minuter. Låt svalna i rumstemperatur.
- Vispa grädden fluffigt. Vänd ner lite av grädden i taget till hallonpurén. Blanda samman hallonpurén med resterande grädde.
- Varva chokladbotten och hallonmousse, samt strö över krossad turkisk peppar, i samma bakform som du klätt med plastfolie i bottnen och sidorna. Avsluta med det fjärde lagret botten och plasta in ytan. Ställ ner tårtan i frysen och låt stelna under natten.
Marängsmörkräm
- Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret i en rostfri skål eller bunke över vattenbad (över en kastrull med kokande vatten). Vispa tills sockerkristallerna löst sig med äggvitan, när blandningen är c:a 50 grader.
- Koppla skålen till en köksassistent och vispa marängen kall (c:a 5-10 minuter).
- Klicka i smöret i omgångar och vispa ytterligare 3 minuter tills krämen gått ihop. Tillsätt vaniljextrakt, mjölk, lakritspulver och pastafärg. Sänk hastigheten för att bli av med luftbubblor.
- Ta upp tårtan från frysen, ta bort plastfolien. Klä in tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm- crumb layer. Fyll en spritspåse med valfri tyll med marängsmörkräm och spritsa tårtan i ett valfritt mönster – jag gjorde toppar med en eclairtyll.
- Toppa tårtan med färska hallon och krossad turkisk peppar.
Receptet är skapat av Peter Dahlberg för Khoisan Gourmet