fbpx

Klassisk Jordgubbstårta

Länge leve en klassisk jordgubbstårta! Det är den här tårtan vi vill baka till födelsedagar, midsommar och sommarens alla festligheter. Med hemgjord vaniljkräm och lemon curd blir jordgubbstårtan helt oemotståndlig!
1 tårta – 12 portioner

Föregående bild
Nästa bild

Ingredienser

TÅRTBOTTEN
 • 3 ekologiska ägg
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl vetemjöl
VANILJKRÄM
LEMON CURD
 • 3 ekologiska citroner
 • 2 dl strösocker
 • 25 g mjukt smör
 • 1 msk maizena
 • 1 ekologiskt ägg
 • 2 ekologiska äggulor (36 g)
Montering
 • 5 dl ekologisk vispgrädde
 • 250 g färska jordgubbar
 • 1 kruka färsk basilika

Gör så här

 1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 200 grader varmluft. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt.
 2. Sikta ner mjölet i äggsmeten och vänd ihop försiktigt.
 3. Klä botten på en bakform (á 18 cm i diameter) med bakplåtspapper. Fyll formen med smet och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Känn med en sticka att bottnen är färdiggräddad. Vänd bottnen upp och ner på ett galler. Låt svalna.
 4. Dra med en palett eller spatel längs med kanten på bottnen och ta bort bakplåtspapperet. Dela bottnen i tre delar.
 5. VANILJKRÄM: Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång. Separera äggulorna till en skål. Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna. Plocka ur vaniljstången och tillsätt den varma mjölken till äggulorna under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
 6. Höj värmen på spisen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (detta för att undvika ett ”skinn” som kan bildas). Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
 7. LEMON CURD: Riv det yttersta av skalen på citronerna och pressa saften ur två av dem i en kastrull. Tillsätt strösocker och smör och sjud upp så sockret löst sig. Sila saftblandningen för att bli av med skalen. Häll tillbaka i kastrullen.
 8. Pressa den sista citronen i en skål och blanda ut maizenan. Tillsätt i den varma blandningen och rör om. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och rör ner i saftblandningen. Sjud upp blandningen igen och rör tills krämen tjocknat. Häll upp krämen i en skål och plasta in ytan med plastfolie. Låt svalna.
 9. Montering: Vispa grädden fluffigt. Skölj jordgubbarna i kallt vatten och skiva dem.
 10. Montera tårtan genom att bre ut vaniljkrämen på en av bottnarna. Lägg ett lager skivade jordgubbar på vaniljkrämen och lägg på den andra botten. Bred ut lemon curden och avsluta med det tredje lagret. Klä in tårtan med den vispade grädden. Spara grädde och spritsa ett fint mönster på sidan av tårtan. Dekorera med mer skivade jordgubbar och basilikablad.

Receptet är skapat av Peter Dahlberg

Dela receptet med dina vänner
Facebook
Email
Följ oss i sociala medier