Rulltårta med hallonpannacotta
En härligt rosa rulltårta till Påskafton – perfekt som ett alternativ till den klassiska påsktårtan! Fluffig rulltårta med syrlig hallonpannacotta som fyllning är perfekt att bjuda på till påsk. Den går snabbt att göra och är riktigt smaskig! Med det vegetabiliska gelatinet Agar Agar stelnar pannacotta fort och rulltårtan är snabbt klar.
1 rulltårta 12-14 bitar
Ingredienser
RULLTÅRTA
- 4 ekologiska ägg
- 2 dl strösocker (200 g)
- 2 tsk ekologiskt vaniljextrakt från Khoisan Gourmet
- 2 dl potatismjöl (150 g)
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 2 msk kokande vatten
- skalet från en tvättad ekologisk citron
- strösocker
HALLONPANNACOTTA
- 250 g frysta hallon
- 1/2 tsk Agar Agar från Khoisan Gourmet
- 5 dl ekologisk vispgrädde (500 g)
- 1 dl strösocker (100 g)
- 1 tsk ekologiskt vaniljextrakt från Khoisan Gourmet
Gör så här
Rulltårta:
- Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljextrakt fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd ihop försiktigt. Tillsätt varmt vatten och rivet skal av en citron. Häll upp i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna något, vänd rulltårtan upp- och-ned på ett sockrat bakplåtspapper och dra loss kakans bakplåtspapper (TIPS: pensla bakplåtspapperet med vatten så lossnar det lättare). Låt svalna helt under bakduk.
Hallonpannacotta:
- Värm upp hallonen i en kastrull. Mixa hallonen till en puré och sila bort kärnor.
- Värm upp vispgrädden tillsammans med strösocker, vaniljextrakt och Agar Agar (bakar du med gelatinblad, låt de ligga i kallt vatten i 5 minuter, krama ur vattnet och tillsätt bladen i den varma grädden). Låt sjuda 3-4 minuter (för att aktivera Agar Agarn). Rör ner hallonpurén och häll upp en skål. Täck ytan med plastfolie. Låt stelna i kylen 1-2 timmar.
- Vispa upp pannacottan, i 5 minuter, när den stelnat. Bred pannacottan över rulltårtan. Rulla ihop rulltårtan, längs med långsidan. Se till att slutskarven hamnar nedåt. Täck in tårtan med bakplåtspapperet och låt den ”gotta till sig” en halvtimme i kylen innan servering. Pudra ev. med florsocker.
Receptet är skapat av Peter Dahlberg