Den ultimata vaniljcheesecaken som är len och krämig, ska bakas länge på låg värme. Med en smak av äkta vanilj har du sedan den perfekta kakan att garnera efter säsong och njuta av. Gör den med fördel ett par dagar innan den ska serveras då den bara blir godare med tiden.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar botten, 20 cm i diameter.
Digestivebotten: Mixa digestivekex och socker fint i en matberedare. Rör i vetemjöl. Tillsätt smör och mixa ihop. Tryck ut degen i botten på bakformen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna. Pensla kanten på formen med smält smör.
Sänk ugnens temperatur till 100 grader.
Fyllning: Vispa Philadelphia-osten krämig. Vispa ner socker, vaniljpulver, gräddfil, salt och citronskal och -saft. Vispa inte för mycket då man vill undvika att få in för mycket luft i smeten. Rör i äggen, ett i taget, precis så att de blandas in i smeten.
Häll fyllningen i formen.
Grädda mitt i ugnen i 3 – 3 1/2 timmar, eller tills innertemperaturen är 73 grader.
Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 250 grader. Ställ in kakan i ugnen i några minuter tills den får en gyllene färg. Ha koll så att den inte bränns.
Låt svalna. Efter 5 minuter, dra med en vass kniv runt kanten på formen. När kakan har svalnat helt, täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten.
Frosting: Vispa cream cheese och florsocker fluffigt. Bred över kakan. Toppa med valfri garnering.
Cheescaken är magiskt god som den är men blir ännu bättre med en god garnering. Använd med fördel det som är i säsong och du kan då variera denna goda kaka i oändlighet så att den passar tillfället och smaklökarna.
Här kommer våra förslag:
Påsk: Exotiska frukter som mango, kiwi, carambola (strjärnfrukt) och passionsfrukt
Sommar: Färska frukter och bär i säsong
Höst: Vaniljkaramelliserade nötter och dulce de leche