Vi lovar att det här är de godaste saffransbullarna du har ätit! Fluffiga, saftiga och fyllda med en ljuvligt god vaniljkräm för att sedan doppas i smält smör och ett vaniljsmakande socker efter gräddning.. Mums säger vi bara!
Vaniljfyllning
Blanda samman ingredienserna till vaniljkrämen och ställ åt sidan.
Vetedeg
Smula ner jästen till degen i en bunke, gärna till en köksmaskin, och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt sedan saffran, smör i bitar, socker och hälften av mjölet.
Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar.
Bearbeta degen ordentligt i minst 10 minuter med maskin och några minuter extra för hand. Låt jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek.
Tippa ut degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel, 60 × 30 cm. Bred ut fyllningen över hela degen och vik den sedan på mitten. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
Skär 1 cm tjocka remsor längs med kortsidan och snurra till bullar. Lägg bullarna luftigt på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 1 timme. Du vet att de är färdigjästa om degen ”studsar tillbaka” när du trycker lite lätt på den med fingret.
Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
Vispa upp ägget till penslingen lite lätt och pensla bullarna. Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har fått fin färg. Låt svalna på galler.
Garnering
Smält smöret. Blanda ihop strösocker och vaniljpulver i en skål. Doppa eller pensla bullarna i det smälta smöret för att sedan doppa i det vaniljsmakande sockret. Njut!