Vaniljgrottor

Vaniljgrottor fyllda med vaniljkräm, toppade med vit choklad och frystorkade hallon.

Av Konditorliza
14 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Vaniljkräm
  • 100 g vispgrädde (1dl)
  • 100 g mjölk (1 dl)
  • 25 g strösocker (2 msk)
  • 0.30 tsk vaniljpulver
  • 30 g äggula (2 st)
  • 15 g majsstärkelse (5,5 tsk)
  • 20 g strösocker (1,5 msk)
  • 20 g smör
Kakdeg
  • 225 g smör
  • 330 g vetemjöl (5,5 dl)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 50 g ägg (1 st)
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Koka upp vispgrädde, mjölk, strösocker och vaniljpulver i en kastrull.

  2. I en bunke blandar du ihop äggula, majsstärkelse och strösocker.

  3. När gräddblandningen kokar häller du över 1/3 i äggblandningen under omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och fortsätt vispa tills krämen tjocknar.

  4. Ta av från värmen och blanda ner smöret. Plasta på ytan och ställ in vaniljkrämen i kylskåpet.

Kakdeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Plasta in degen och lägg den i kylskåpet i ca 30 min.

  3. Ta ut degen och dela den i 20 st mindre bitar. Rulla ihop bitarna till bollar och lägg dom på plåt.

  4. Gör ett litet hål mitt i kakan och fyll med vaniljkräm.

  5. Baka av kakorna i 15-20 minuter.


Dekorera vaniljgrottorna med vit choklad och frystorkade hallon.