fbpx

Inbakade vaniljpäron med vaniljkolasås

4 portioner

Den perfekta desserten för Nyåret eller andra festligheter. De inbakade vaniljpäronen tar bäst smak av den goda lagen om de kokas dagen innan och får ligga i sitt vaniljlag över natten. Lagen används sedan för att koka en gudomlig god kolasås som du serverar till päronen. Päronen kan lindas in i smördegen några timmar i förväg och ställ dem kallt tills de ska ugnsbakas så slipper du fixa med desserten när gästerna väl är på plats.

Vill man ta en enklare väg kan man hoppa över smördegen och servera de inlagda vaniljpäronen som de är tillsammans med kolasåsen och vaniljglass. Du kommer inte bli besviken.

Inbakade vaniljpäron med vaniljkolasås

Ingredienser

Vaniljinkokta päron

4 fasta päron
5 dl vatten
4 dl strösocker
1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
skalet från 1/2 citron, i remsor

Vaniljkolasås

1 1/2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
En nypa salt

Smörinbakat

1 rulle smördeg á 250 g
2 ägg
Råsocker

Gör såhär

1. Skala päronen och låt skaften sitta kvar för en fin effekt. Skär bort en liten skiva nedtill på päronen så att de enkelt kan stå upprätt. Koka upp vatten, socker, vaniljpulver och citronskal i en liten kastrull. Lägg sedan i päronen och låt koka i 15 – 20 minuter eller tills de känns lite mjuka. (Prova med en potatissticka.) Låt päronen sedan kallna i lagen.

2. Ta upp päronen från lagen och lägg dem åt sidan. Sila bort citronskalen och koka upp lagen. Låt reduceras till 3 dl. Tillsätt sedan vispgrädde och ljus sirap och låt koka tills temperaturen blir 110 grader. Tillsätt sedan salt och låt den kallna.

3. Värm ugnen till 200 grader.

4. Skär smördegen i långa remsor, ca 1 1/2 cm breda. Börja med att vira runt en remsa längst ner på päronet. Skär bort överflödig deg och nyp ihop ändarna. Pensla degremsan med uppvispat ägg (tips är att använda en liten målarpensel). Ta sedan en ny remsa smördeg och vira runt päronet så att den överlappar den undre remsan lite grann. Pensla med ägg. Fortsätt klä päronen med smördeg tills de är helt täckta. Se till att nypa ihop degen längst upp på päronet. Ställ päronen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över råsocker.

5. Grädda i ca 20 minuter på nedersta falsen i ugnen. Om den börjar få för mycket färg, täck med folie. Serveras varma med kolasåsen och vaniljglass. Vill du göra en enkel och god vaniljglass hittar du den här.

 

 

Denna dessert är skapat av Systrarna Eisenman för Khoisan Gourmet.

Vaniljinkokta päron med vaniljpulver
Vaniljinkokta päron