fbpx
[minti_spacer height=”130″]
[minti_image img=”1542″ align=”center”]

Solskensbullar

Gör såhär:

Bulldeg

  1. Värm mjölken i en kastrull till 25-30 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, strösocker och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
  3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.’
  4. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.
  5. Dela upp degen i 18-22 delar och forma varje del till en boll, lägg på en plåt klätt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.

Vaniljkräm 

  1. Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång (dela stången och skrapa ur fröna)Blanda strösocker och maizena i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa fluffigt. Tillsätt den varma mjölken till äggulorna under tiden du vispar. Häll tillbaka blandningen till kastrullen och låt blandningen sjuda under konstant omrörning (använd en ballongvisp så du kommer åt kanterna på bottnen av kastrullen) tills krämen tjocknat.
  2. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan. Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
  3. Fyll en spritspåse, med rundad tyll, med vaniljkrämen. Tryck ner fingret i den färdigjästa bullen och skapa en grop. Tryck ner tyllen i bullen och fyll rikligt med vaniljkräm. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
  4. Pensla på smält smör och rulla bullen i strösocker. Undvik att få socker på vaniljkrämen.

Hugg in!

[minti_box style=”2″ padding=”20p x20px 20px 20px” align=”align-left”]

Ingredienser

ca 18-22 bullar

FÖRDEG

2 1/2 dl ekologisk mjölk 3% (250 g)
25 g röd jäst
1 dl strösocker (100 g)
4 dl vetemjöl special (240 g)

EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN 

3-4 dl vetemjöl special (180-240 g)
1 ekologiskt ägg
1/2 tsk salt
125 g mjukt smör

1 ekologiskt ägg till pensling
50 g smält smör till pensling efter gräddning
2 dl strösocker till dekor (200 g)

VANILJKRÄM

2 1/2 dl ekologisk standardmjölk (250 g)
1 ekologisk vaniljstång från Khoisan Tea
3 ekologiska äggulor
3/4 dl strösocker (75 g)
1/4 dl majsstärkelse (14 g) 
20 g mjukt smör


PeterDahlberg

Recept av Peter Dahlberg i samarbete med Khoisan Tea.
Hitta Peter Dahlberg på Instagram genom hans konto @peterbakar
[/minti_box]

[minti_spacer]