Pavlova med rabarbercurd är en twist på den omåttligt populära och klassisk desserten, med söt maräng och raberbercurd smaksatt med vanilj. Rabarbercurden går fint att förbereda och sen förvara i tätslutande burk i kyl och håller då minst en vecka.
Sätt ugnen på 125°c
Ta fram en bunke som du med fördel rengör med lite ättiksprit på insidan för att vara helt säker på att det inte finns några fettrester kvar, gäller framförallt bunkar i plast. Vispa ett vitt skum av äggvitan, tillsätt sedan socker lite i taget medans du fortsätter vispa. Ha i ättiksprit och vaniljpulver.
När sockret är upplöst och du har en härlig fast marängsmet så slutar du vispa och vänder ner florsockret i marängsmeten. Vänd runt så att allt fördelas och klicka sedan ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Forma en hög pavlova genom att göra en ”krater” I mitten där du skall fylla glasskräm och rabarbercurd, går såklart även utmärkt att bara breda ut marängsmet på plåten för en platt variant.
Grädda I ca 2-3 h beroende på höjd. Marängen skall ha torkat ordentligt och kännas lätt och luftigt när du känner på den.
Dela Rabarber i bitar och lägg i kastrull ihop med socker och vatten och vanilj.
Låt koka ihop tills Rabarbern mjuknat ordentligt. Mixa sedan slät med mixerstav .
Tag av från plattan och vispa ner smöret så att det smälter.
Sist vispar du ner ägget .
Låt nu sjuda ihop på svag värme ( obs får ej koka) när det tjocknat så tar du och kyler ner.
Gör vaniljkrämen enligt recpetet på äkta vaniljkräm
Vispa grädde medelhårt och tillsätt sedan den kylda vaniljsåsen, vispa ihop så att du får en härlig fluffig massa.
Lägg pavlovan på tårtfat och fyll kratern med glasskrämen. Toppa sedan med rabarbercurd och dekorerar med jordgubbar.