Ljuvlig päronmarmelad med vanilj är ett måste när päronen är mogna och du vill ha ett hemlagat alternativ på ostbrickan eller smörgåsen. Päron innehåller inte naturligt så mycket pektin (som hjälper marmeladen att stelna). Därför använder vi syltsocker i detta recept.
Skala, kärna ur och skär päronen i små kuber.
Lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, vaniljpulver och socker. Sätt på ett lock och värm långsamt så att päronen vätskar sig.
Höj sedan värmen något och låt sjuda utan lock i 5 – 10 minuter, beroende på hur fasta päronen är. Gör gärna ett marmeladprov.
Häll upp marmeladen på varma väl rengjorda burkar. Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna.
Prova om marmeladen är färdigkokt genom att hälla 1 msk av den varma massan på en kylskåpskall assiett. Ställ in den i kylen i några minuter. Dra sedan med en sked genom massan så att det bildas ett spår. Om spåret flyter ihop, koka då i några minuter till och gör sedan om provet.