Pepparkaksruta med vaniljfyllning

Julens godaste kaka bakas i tre enkla steg och förenar krämig vanilj, kardemummabotten och pepparkakssmulor som ger en härlig doft och smak. Den blir extra god om den äts kall så förvara den med fördel i kylen och plocka fram när det är dags att njuta!

Av Konditorliza
20 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Pepparkakssmul
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 100 g smör
  • 100 g strösocker (1,1 dl)
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • ½ tsk vaniljpulver
  • ½ tsk kryddnejlika
  • ½ tsk ingefära
Kardemummabotten
  • 250 g smör (rumstempererat)
  • 70 g strösocker (0,78 dl)
  • 70 g farinsocker (0,93 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
Vaniljfyllning
  • 100 g ägg (2 st)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 150 g kesella
  • 250 g crème fraîche

Gör så här

Pepparkakssmul

  1. Blanda ihop alla ingredienser till pepparkassmulet för hand eller i en bakmaskin. Ställ åt sidan.

Kardemummabotten

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Blanda ihop rumstempererat smör tillsammans med strösocker och farinsocker.

  3. Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt de i smörblandningen.

  4. Tryck ut degen i en form, jag använde en ugnsform på 27 x 21 cm.

Vaniljfyllning

  1. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljpulver.

  2. Vänd ner kesella och crème fraîche. Blanda försiktigt ihop smeten och häll den över degen i formen. Toppa med pepparkakssmulet.

  3. Baka kakan på 200 grader i ca 45 minuter. Låt svalna, skär i bitar och servera med lite florsocker.