Pepparkaksruta med vaniljfyllning
Julens godaste kaka bakas i tre enkla steg och förenar krämig vanilj, kardemummabotten och pepparkakssmulor som ger en härlig doft och smak. Den blir extra god om den äts kall så förvara den med fördel i kylen och plocka fram när det är dags att njuta!
Ingredienser
Pepparkakssmul
- 120 g vetemjöl (2 dl)
- 100 g smör
- 100 g strösocker (1,1 dl)
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- ½ tsk vaniljpulver
- ½ tsk kryddnejlika
- ½ tsk ingefära
Kardemummabotten
- 250 g smör (rumstempererat)
- 70 g strösocker (0,78 dl)
- 70 g farinsocker (0,93 dl)
- 240 g vetemjöl (4 dl)
- ½ tsk vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kardemumma
Vaniljfyllning
- 100 g ägg (2 st)
- 180 g strösocker (2 dl)
- ½ tsk vaniljpulver
- 150 g kesella
- 250 g crème fraîche
Gör så här
Pepparkakssmul
Blanda ihop alla ingredienser till pepparkassmulet för hand eller i en bakmaskin. Ställ åt sidan.
Kardemummabotten
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop rumstempererat smör tillsammans med strösocker och farinsocker.
Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt de i smörblandningen.
Tryck ut degen i en form, jag använde en ugnsform på 27 x 21 cm.
Vaniljfyllning
Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljpulver.
Vänd ner kesella och crème fraîche. Blanda försiktigt ihop smeten och häll den över degen i formen. Toppa med pepparkakssmulet.
Baka kakan på 200 grader i ca 45 minuter. Låt svalna, skär i bitar och servera med lite florsocker.