fbpx

Vaniljsås med Äkta vanilj

Vaniljsås med Äkta vanilj är ett recept du måste ha till hands när rabarbern är i säsong och vi äter rabarberpaj till dessert eller när bären börjar mogna och bärpajen inmundigas. Pricket över i:et är ändå Vaniljsås med äkta vanilj till en klassisk äppelpaj eller en variant på Äppelpaj med äkta vanilj och knäckigt kolatäcke. 

Ingredienser

  • 4 äggulor (ca 90 g)
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde                                        
  • 1 dl mjölk                        
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • (eventuellt 1 tsk Maizena)

Gör så här

  1. Vispa äggulor och socker ljust och poröst.
  2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljpulver. (Var försiktigt så att det inte kokar över.) Vispa ner gräddmjölken i äggblandningen, lite i taget i början och sedan allt. Häll sedan tillbaka i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills såsen börjar tjockna och uppnår 85 grader eller till den första kokbubblan syns. Häll av såsen direkt i en skål och låt svalna i ett kallt vattenbad.  
  3. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåpet i några timmar, helst över natten så kommer såsen tjockna tills sig ytterligare. Vill man använda såsen direkt efter den har svalnat och ha en tjockare vaniljsås kan man tillsätta Maizena när man vispar äggulorna och sockret.
  4. Vispa upp såsen lite lätt direkt innan servering.  
Systrarna Eisenmann

Receptet är skapat och framtaget av Lisa Eisenmann Frisk och Monica Eisenmann
 @systrarnaeisenman

Dela receptet med dina vänner
Facebook
Email
Följ oss i sociala medier