Semla med vaniljkräm
Recept på semla med vaniljkräm i två olika varianter för att vi inte kan få nog av semla med äkta vanilj. Samma bas med 2 olika vaniljkrämer. En variant där vi ersätter grädden med en rårörd vaniljkräm och en variant då vi har en klassisk vaniljkräm tillsammans med mandelmassan.
12 semlor
Föregående
Nästa
Ingredienser
Fördeg
- 2 dl mjölk
- 25 g jäst
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk mortlade kardemummakärnor
Steg 2
- ca 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 litet ägg
- 1/2 tsk salt
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
Fyllning 1
- 1 sats vaniljkräm med äkta vanilj
- Mandelmassa
- 3 dl vispgrädde
- Inkråm från bullarna
- ca 3/4 dl mjölk
Fyllning 2
- 1 sats rårörd vaniljkräm
- Mandelmassa
- Inkråm från bullarna
- ca 3/4 dl mjölk
Gör så här
Fördeg:
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader. Rör ner mjölken så att jästen löses upp. Tillsätt mjöl och kardemumma och kör degblandaren i några minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila övertäckt i 30 minuter.
Steg 2:
- Tillsätt resten av ingredienserna och kör degblandaren i ca 10 minuter, tills degen är smidig. Låt vila övertäckt i 30 minuter.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 12 bitar och forma till släta bollar. Runddriv dem gärna. Lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt (gärna med en fuktig bakduk) i 1 – 1 1/2 timme eller tills bullarna dubblar i storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda mitt i ugnen i 8 – 10 minuter. Täck med folie ifall de börjar få för mycket färg. Låt svalna på ett galler.
Fyllning 1:
- Skär av ett litet lock från varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet och blanda med mjölk och mandelmassa.
- Fördela fyllningen i de urgröpta bullarna och spritsa eller klicka på vaniljkrämen.
- Vispa grädden och fördela på semlorna.
- Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker.
Fyllning 2:
- Följ steg 1 i fyllning 1
- Fördela mandelmassan i de urgröpta bullarna
- Fördela den rårörda vaniljkrämen.
- Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker.

Receptet är skapat av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman
Du hittar den på instagram @systrarnaeisenman och på deras blogg.