fbpx

Semla med vaniljkräm

Recept på semla med vaniljkräm i två olika varianter för att vi inte kan få nog av semla med äkta vanilj. Samma bas med 2 olika vaniljkrämer. En variant där vi ersätter grädden med en rårörd vaniljkräm och en variant då vi har en klassisk vaniljkräm tillsammans med mandelmassan.
12 semlor

Föregående bild
Nästa bild

Ingredienser

Fördeg
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
Steg 2
  • ca 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 litet ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
Fyllning 1
Fyllning 2

Gör så här

Fördeg:
  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader. Rör ner mjölken så att jästen löses upp. Tillsätt mjöl och kardemumma och kör degblandaren i några minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila övertäckt i 30 minuter.
Steg 2:
  1. Tillsätt resten av ingredienserna och kör degblandaren i ca 10 minuter, tills degen är smidig. Låt vila övertäckt i 30 minuter.
  2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 12 bitar och forma till släta bollar. Runddriv dem gärna. Lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt (gärna med en fuktig bakduk) i 1 – 1 1/2 timme eller tills bullarna dubblar i storlek.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Grädda mitt i ugnen i 8 – 10 minuter. Täck med folie ifall de börjar få för mycket färg. Låt svalna på ett galler.
Fyllning 1:
  1. Skär av ett litet lock från varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet och blanda med mjölk och mandelmassa.
  2. Fördela fyllningen i de urgröpta bullarna och spritsa eller klicka på vaniljkrämen.
  3. Vispa grädden och fördela på semlorna.
  4. Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker.
Fyllning 2:
  1. Följ steg 1 i fyllning 1
  2. Fördela mandelmassan i de urgröpta bullarna
  3. Fördela den rårörda vaniljkrämen.
  4. Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker.
Systrarna Eisenmann

Receptet är skapat av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman

Du hittar den på instagram @systrarnaeisenman och på deras blogg.

Dela receptet med dina vänner
Facebook
Email
Följ oss i sociala medier