En saftig och vegansk jordgubbstårta med ljuvlig vaniljkräm med äkta vanilj. Tårtbottnarna bakas med vår Äggersättare som är enkel att baka med och ger saftiga bottnar.
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och ströbröda två runda bakformar med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Vispa socker och olja poröst – gärna med en elvisp. Blanda äggersättaren med vattnet i en liten skål. Blanda sedan de torra ingredienserna för sig. Blanda mjölk och äppelcidervinäger.
Häll ned blandningen i sockerblandningen och tillsätt äggersättniningsmixen. Rör försiktigt ned mjölblandningen och blanda till en slät smet.
Häll smeten i de två formarna. Grädda kakorna i ca 18 – 20 min. Känn efter med en provsticka att kakorna är klara innan du tar ut dem. Låt dem svalna helt.
Gör vaniljkrämen genom att vispa samman majsstärkelse och havregrädde i en kastrull. Tillsätt sockret och låt allt få ett uppkok. Låt sedan blandningen sjuda i minst 3 minuter. Rör om då och då. Vispa ned vaniljpulvret eller vaniljfröna och ställ vaniljkrämen åt sidan för att svalna.
Vispa grädden och tillsätt ev rödbetspulvret för att få rosa grädde.
Skär kakorna i två delar så du får fyra rundlar. Lägg upp en rundel på ett tårtfat och bred vaniljkräm och grädde över hela. Lägg upp nästa rundel ovanpå den första och bred jordgubbssylt och grädde över. Fortsätt med nästa rundel och bred vaniljkräm och sedan grädde ovanpå. Lägg på den fjärde rundeln och bred grädde över hela tårtan, även på sidorna.
Garnera tårtan med jordgubbarna.