Vaniljtårta med vaniljfrosting – en supersaftig vaniljkryddad tårtbotten med massor av vaniljfrosting, enkel att variera med olika toppingar efter säsong, tema eller högtid.
Sätt ugnen på 175 grader och sätt in ett galler i nedre delen.
Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
Smält smöret och blanda med mjölk och vaniljpulver eller vaniljpasta.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Tillsätt smörblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt, vispa slätt.
Häll smeten i formen och jämna till, knacka formen mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
Grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Lossa kanterna och vänd upp kakan på ett galler. Låt svalna helt under formen.
Blanda florsocker och vanilj. Vispa samman med färskost.
Tillsätt grädden och vispa tills det börjar tjockna något. Sänk hastigheten och fortsätt vispa på låg hastighet tills du fått en bredbar kräm. Vispa i korta intervaller så att du inte råkar övervispa, då blir det rinnigt.
Lägg en botten på ett fat och spritsa eller bred på 1/3 av frostingen, lägg på nästa botten och upprepa. Bred på resten av frostingen ovanpå och runt tårtan.
Servera som den är eller toppa med bär, nötter, choklad, frukt eller liknande.