Pricket över i:et är ändå Vaniljsås med äkta vanilj till en klassisk äppelpaj eller en variant på Äppelpaj med äkta vanilj och knäckigt kolatäcke.
Vispa äggulor och socker ljust och poröst.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljpulver. (Var försiktigt så att det inte kokar över.) Vispa ner gräddmjölken i äggblandningen, lite i taget i början och sedan allt. Häll sedan tillbaka i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills såsen börjar tjockna och uppnår 85 grader eller till den första kokbubblan syns. Häll av såsen direkt i en skål och låt svalna i ett kallt vattenbad.
Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåpet i några timmar, helst över natten så kommer såsen tjockna tills sig ytterligare. Vill man använda såsen direkt efter den har svalnat och ha en tjockare vaniljsås kan man tillsätta Maizena när man vispar äggulorna och sockret.
Vispa upp såsen lite lätt direkt innan servering.