En saftig vanilj- och mandelkaka med mjukseg mandeltosca fylld med fluffig vaniljkräm. Om du vill utesluta mandelmjölet kan du byta det mot ½ dl vetemjöl.
Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna på en springform, 20-24 cm.
Smält smöret och blanda med mjölk och vaniljpasta.
Vispa socker och ägg fluffigt. Tillsätt smörblandningen.
Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver. Tillsätt och vispa slätt.
Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla ingredienser utom mandelspån. Låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknat.
Ta kastrullen från värmen och rör ner mandelspånen.
Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 200 grader.
Fördela toscasmeten försiktigt på kakan.
Grädda i ca 10 minuter eller tills toscan fått färg.
Låt svalna helt i formen.
Vispa samman ägg och mjölk i en kastrull. Tillsätt socker, potatismjöl och vaniljpasta.
Sätt på medelvärme och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna helt.
Vispa grädden fluffigt. Vänd ner grädden i den kalla vaniljkrämen och blanda väl.
Dela kakan i två bottnar och bred på vaniljkrämen på den undre botten. Lägg på den andra botten och ställ kakan i kylen en stund.
Använd en vass sågtandad kniv när du skär kakan försiktigt från mitten och ut.