Vaniljbullar med äkta vanilj

Ljuvliga vaniljbullar med äkta vanilj njuter vi av året om för vad går upp emot hemgjorda nybakade vaniljbullar? Detta recept ger dig fluffiga bullar med vaniljfyllning med mycket smak precis så som en vill ha dem!

Av Systrarna Eisenman
14 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
Vaniljfyllning
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 vispat ägg
  • 1 msk vatten
  • Pärlsocker till garnering

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt.

  3. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt resten av mjölken.

  4. Blanda i socker, vaniljpulver, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen tills den är smidig.

  5. Tillsätt smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl.

  6. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

  7. Blanda smör, socker och vaniljpulver.

  8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut hälften av fyllningen i ett jämt lager över degen.  Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda remsor. Snurra ihop remsorna till nystor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Gör på samma vis med den andra deghalvan.

  9. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader (200 grader varmluftsugn).

  10. Vispa ihop ägg och vatten och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.

  11. Grädda bullarna i 8 – 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.