Vanilj- & citronkladdkaka med vaniljfrosting

En krämig vit kladdkaka med vanilj och citron, toppad med en fluffig vaniljfrosting. Dekorera så mycket eller lite som du vill. Till påsken gjorde vi gjorde enkla påskfjädrar av vit choklad.

Av Yvonne Landin
14 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Kladdkaka
  • 1 citron
  • 150 g smör
  • 150 g choklad, vit
  • 1 ½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk Äkta Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 2 ägg
Vaniljfrosting
  • 300 g färskost
  • 1 dl florsocker
  • ½ tsk Äkta Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 ½ dl grädde
Dekoration
  • 50 g choklad, vit
  • 5 g smör
  • Ev. chokladägg

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 18-24 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.

  2. Riv skalet av citronen.

  3. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.

  4. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält.

  5. Tillsätt citronskal, socker, mjöl och vanilj. Vispa samman.

  6. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt mellan varje.

  7. Häll smeten i formen och jämna till.

  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kakans mitt är stilla om du knackar på formen.

  9. Låt svalna medan du gör frosting.

Vaniljfrosting

  1. Vispa samman färskost, socker och vanilj med elvisp.

  2. Tillsätt grädden och vispa på låg hastighet tills du har en fast och bredbar kräm. Var försiktigt så att du inte vispar för länge, då kan frostingen bli rinnig.

  3. Bred ut frostingen på kakan och jämna till. Ställ i kylen för att stelna, minst två timmar men gärna över natten.

Dekoration

  1.  Finhacka chokladen och smält försiktigt tillsammans med smör.

  2. Häll chokladen i en spritspåse och klipp ett litet hål, ca 2 mm.

  3. Lägg bakplåtspapper eller tårtplast på en bricka. Spritsa den dekoration du föredrar och ställ in brickan i kylen för att stelna.

  4. Dekorera kakan och servera rumstempererad.