Sockerfri jordgubbstårta

Ljuvlig sockerfri jordgubbstårta som dessutom är gluten och laktosfri så att alla kan njuta av de härliga sommarsmakerna som jordgubbar ger. Servera den som en jordgubbstårta eller skär upp den i rutor som en jordgubbsbakelse.

Av Anna Winér
9 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Tårtbotten
  • 1 dl vatten
  • ½ msk psylliumhusk
  • ¾ dl ljust nötsmör (t ex mandelsmör)
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • Valfri sötning efter smak (t ex 2 msk skuren melis)
Smörkräm
  • 3 tsk mortlade Frystorkade jordgubbar från Khoisan gourmet
  • 150 g växtbaserat margarin (rumstempererat)
  • 1 dl skuren melis

Gör så här

Tårtbotten

  1. Mixa ingredienserna till en slät och tjock smet. Låt vila i 15 minuter.

  2. Bred ut smeten i en form som är ca 15×15 cm, smord och bröad eller av silikon. Jag använde bakbalkar.

  3. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 30-40 minuter, testa med en sticka. Låt svalna helt och skär sedan i två lika stora delar.

Smörkräm

  1. Smula sönder frystorkade jordgubbar till ett fint bärpulver.

  2. Vispa matfettet ljust och luftigt. Tillsätt sötningen samt bärpulvret och vispa lite till.

  3. Bred smörkrämen på den ena botten och lägg den andra delen ovanpå. Toppa med mer smörkräm. Ställ kallt tills smörkrämen blivit fast och skär sedan upp i bitar. Förvara i kylen.

  4. Garnera med färska jordgubbar vid servering.