Semifreddo med blåbär och hallon

Semifreddo betyder halvfryst på italienska, så man kan säga att detta är en italiensk variant av mjuk glass. Den sköter den sig själv i frysen och därför behöver du ingen glassmaskin!

Av Peter Dahlberg
6 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

  • 250 g frysta blåbär och hallon
  • 3 ekologiska ägg
  • ½ dl florsocker (30 g)
  • 1 ekologisk vaniljstång från Khoisan Gourmet
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 4 dl vispgrädde (400 g)

Gör så här

  1. Värm upp de frysta bären i en kastrull. Låt koka i 5 minuter för att bli av med lite vätska. Låt svalna.

  2. Separera äggen och vispa samman äggulorna med florsockret och fröna från vaniljstången (dela stången på mitten och skrapa ur fröna). Spara äggvitorna till senare. Tillsätt den kondenserade mjölken och vänd samman glassmeten.

  3. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner grädden i glassmeten lite i taget.

  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner äggvitorna i glassmeten lite i taget.

  5. Häll upp glassmeten i en rektangulär bakform, varvat med bärkompotten. Ställ i frysen i c:a 4 timmar.