Saftig chokladtårta

En fantastiskt saftig chokladtårta med krämig chokladfrosting. Tårtan får en ljuvligt fyllig chokladsmak så gillar du choklad så kommer du älska den här tårtan!

Av Peter Dahlberg
16 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Saftig chokladbotten
  • 3 ¼ dl vetemjöl
  • ¾ tsk bakpulver från Khoisan Gourmet
  • ½ msk bikarbonat
  • 1 ½ dl kakao från Khoisan Gourmet
  • 3 ¼ dl strösocker
  • 1 stor nypa flingsalt
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt från Khoisan Tea
  • ½ dl matolja
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 1 ½ dl kokande vatten
Krämig chokladfrosting
  • 50 g mjukt smör
  • 150 g färskost
  • ½ dl kakao från Khoisan Gourmet
  • 3 dl florsocker
  • ½ tsk flingsalt

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader över-och undervärme.

Chokladbotten

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kakao, strösocker och flingsalt i en stor skål.

  2. Vispa ner äggen, vaniljextrakt, matolja, gräddfil och varmt vatten till en jämn smet.

  3. Klä botten på två bakformar á 18 cm i diameter och fyll formarna jämnt med smet.

  4. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Testa med en provsticka, kakan ska inte vara kladdig men samtidigt inte torr.

  5. Låt svalna på ett galler. Vänd formarna upp och ned efter 5 minuter.

Chokladfrosting

  1. Vispa smör och färskost krämigt.

  2. Tillsätt kakao, florsocker och flingsalt. Vispa så frostingen går ihop, inte för länge.

  3. Bred eller spritsa frostingen på ett lager botten. Lägg på andra lagret och klä in hela tårtan med resterande frosting.


1 tårta ca 12 bitar.