En saftig saffranskaka toppad med vaniljsmakande tosca. Välj dina favoritnötter, frön eller kärnor till toscan. Vi har toppat med mandelspån, kokoschips och pumpakärnor.
Sätt ugnen på 175 grader och klä en brödform (1½ liter) med bakplåtspapper.
2. Mortla saffranet med lite socker. Smält därefter smöret och blanda med mjölken och saffranet. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt smörblandningen och vispa slätt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vanilj. Tillsätt och vispa slätt. Häll smeten i formen och jämna till. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjölk, mjöl, vanilj och salt. Låt småkoka under omrörning tills det tjocknat något.
Tillsätt de frön eller kärnor du valt, om du väljer stora nötter kan du grovhacka dem först.
Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 200 grader och flytta upp gallret till den övre delen. Fördela toscasmeten försiktigt ovanpå kakan och jämna till.
Grädda kakan i ca 5-10 minuter eller tills toscan fått färg. Låt svalna helt innan du lyfter ur kakan ur formen.
Välj dina favoritnötter, frön eller kärnor till toscan, vi valde mandelspån, kokoschips och pumpakärnor.
Om du vill maxa saffranssmaken i kakan tar 1 g saffran annars räcker det med ½ gram.