Mjuk mandel- och pepparkaka med vaniljtopping

Lättbakad och saftig mandel- och pepparkaka med massor av kryddor. Glutenfri.

60 min
8
17 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Kaka
  • 200 g Smör
  • 2 ½ dl Socker
  • 2 st Ägg
  • 4 dl Mandelmjöl
  • ¾ dl Potatismjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 3 tsk Kanel
  • 1 ½ tsk Ingefära, malen
  • 1 ½ tsk Kardemumma, malen
  • 1 tsk Kryddnejlika, malen
  • ½ tsk Vaniljpulver
  • 1 krm Salt
Vaniljfrosting
  • 50 g smör
  • 200 g färskost, neutral
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • Ev. lingon

Gör så här

Kaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en plåt i mitten. Klä en springform, 20-24 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
2. Hyvla smöret i en bunke och vispa samman med sockret tills det är krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
4. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och alla kryddor. Tillsätt och vispa slätt.
5. Häll smeten i formen och jämna till.
6. Grädda i 20 minuter. Flytta ner plåten med kakan ett steg och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
7. Ta ut kakan. Använd baksidan av en sked och pressa försiktigt ner kanterna så att kakan blir jämn. Låt svalna.

Frosting:
8. Hyvla smör och vispa tills det är vitt, det tar ett par minuter.
9. Tillsätt florsocker, färskost och vanilj och vispa så lite som det behövs för att det ska bli slätt.

Montering:
10. Lägg kakan på ett fat och spritsa eller bred på frosting på kakan.
11. Dekorera med lingon.