Fössta tossdan i mass är en utmärkt dag att äta Massipantåta eller Marsipantårta som det heter för alla ickesmålänningar. Njut av en len vaniljkräm, blåbärssylt mellan fluffiga tårtbottnar och ett moln av härlig grädde.
Sätt ugnen på 175°c varmluft och förbered en form som är ca 23cm/ diameter.
Vispa ihop socker och ägg riktigt pösigt och poröst.
Blanda ihop samtliga torrvaror och sikta sedan ner dem i äggvispet.
Vänd försiktigt i de torra ingredienserna så att du får en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i ca 40min
Obs! tiden i ugnen kan variera så kolla med en teststicka så att den är klar!
Koka ihop syltsocker och blåbär i en kastrull under omrörning, låt koka ca 5 minuter och kyl sedan innan användning.
Börja med att snitta upp vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna med en vass kniv.
Lägg ner vaniljen i en tjockbottnad kastrull ihop med övriga ingredienser. Låt även vaniljstången ligga med i kastrullen.
Låt allt sjuda ihop under omrörning.
När krämen börjar tjockna så är den klar. Ta upp vaniljstången från kastrullen.
Kyl ner innan användning.
Vispa grädden
Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg den första delen på tårtfatet och bred på blåbärssylt.
Lägg på nästa del och bred på vaniljkrämen.
Lägg på tredje delen, och bred sedan ordentligt med grädde på. Forma grädden som en liten kulle uppepå och täck även sidorna på bottnarna med grädden så att hela tårtan är täckt.
Kavla ut marsipanen till en tillräckligt stor cirkel så att det täcker hela tårtan.
Lyft sedan upp marsipanen försiktigt. Använd med fördel kaveln för att rulla upp den på och lägg sedan över den på tårtan.
När marsipanen är på tårtan så forma försiktigt med händerna så att du får en slät yta, och skär sedan bort överskottet av marsipan kring kanterna.
Använd gärna en del av det som blir över av marsipanen till dekoration.
Sedan är det bara att låta fantasin flöda, smält choklad och ringla över, sätt fast lite strössel eller något annat som du gillar!