Lakritsglass med lakritskolasås och lakritskaramelliserade popcorn
En underbart god lakritglass som både går snabbt och lätt att göra. Du kan variera glasstillbehören med t ex hallon, maränger eller lakritströssel, eller bara äta glassen som den är.
Ingredienser
Lakritskolasås
- 65 g strösocker
- 150 g vispgrädde
- 10 g lakritspulver, Khoisan Gourmet
- 210 g ljus sirap
- 3 g flingsalt
Lakritskaramelliserade popcorn
- 125 g strösocker
- 20 g vatten
- 2 msk glykos
- 100 g smör
- 20 g lakritspulver, Khoisan Gourmet
- ½ tsk salt
- 6 dl popcorn
Lakritsglass
- 5 dl vispgrädde
- 400 g (1 burk) Dulce de leche
- 2 msk lakritspulver, Khoisan Gourmet
Gör så här
Lakritskolasås
Koka sockret till en ljus karamell.
Häll på grädde, lakritspulver och sirap.
Vispa i botten tills lakritspulvret och sockret har smält.
Koka sedan upp och sjud till 110-112 grader. Det tar ca 3 minuter.
Tillsätt saltet.
Lakritskaramelliserade popcorn
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Smält socker, vatten och glykos till en ljus karamell i en stor kastrull.
Tillsätt smör, lakritspulver och salt. Rör om tills sockret och smöret kokats ihop.
Det tar ett par minuter. Vänd i popcornen.
Häll ut popcornen på plåten och peta isär med en gaffel.
Lakritsglass
Lägg plastfilm i en avlång form som rymmer 1 liter.
Vispa grädden och lakritspulvret fluffigt.
Vänd i dulce de lechen och vispa ihop med grädden.
Varva lakritsglassen och hälften av lakritskolasåsen som ripplas mellan varven i formen.
Ställ in i frysen i minst 5 timmar.
Skär upp glassen i skivor eller kula upp den.
Ringla över resten av lakritskolasåsen och toppa med popcornen.
Tips! Sätt in glasen eller tallrikarna i frysen minst 10 minuter innan.