Lakritsglass med lakritskolasås och lakritskaramelliserade popcorn

En underbart god lakritglass som både går snabbt och lätt att göra. Du kan variera glasstillbehören med t ex hallon, maränger eller lakritströssel, eller bara äta glassen som den är.

Av Elisabeth Johansson
15 ingredienser
LakritsglassLakritsglass
Fullskärm

Ingredienser

Lakritskolasås
  • 65 g strösocker
  • 150 g vispgrädde
  • 10 g lakritspulver, Khoisan Gourmet
  • 210 g ljus sirap
  • 3 g flingsalt
Lakritskaramelliserade popcorn
  • 125 g strösocker
  • 20 g vatten
  • 2 msk glykos
  • 100 g smör
  • 20 g lakritspulver, Khoisan Gourmet
  • ½ tsk salt
  • 6 dl popcorn
Lakritsglass
  • 5 dl vispgrädde
  • 400 g (1 burk) Dulce de leche
  • 2 msk lakritspulver, Khoisan Gourmet

Gör så här

Lakritskolasås

  • Koka sockret till en ljus karamell. 

  • Häll på grädde, lakritspulver och sirap. 

  • Vispa i botten tills lakritspulvret och sockret har smält.

  • Koka sedan upp och sjud till 110-112 grader. Det tar ca 3 minuter.

  • Tillsätt saltet.

Lakritskaramelliserade popcorn

  • Lägg bakplåtspapper på en plåt.

  • Smält socker, vatten och glykos till en ljus karamell i en stor kastrull.

  • Tillsätt smör, lakritspulver och salt. Rör om tills sockret och smöret kokats ihop.

  • Det tar ett par minuter. Vänd i popcornen. 

  • Häll ut popcornen på plåten och peta isär med en gaffel.


Lakritsglass

  • Lägg plastfilm i en avlång form som rymmer 1 liter.

  • Vispa grädden och lakritspulvret fluffigt.

  • Vänd i dulce de lechen och vispa ihop med grädden.

  • Varva lakritsglassen och hälften av lakritskolasåsen som ripplas mellan varven i formen.

  • Ställ in i frysen i minst 5 timmar.

  • Skär upp glassen i skivor eller kula upp den. 

Ringla över resten av lakritskolasåsen och toppa med popcornen.
Tips! Sätt in glasen eller tallrikarna i frysen minst 10 minuter innan.