Frasvåfflor med vanilj
Frasiga våfflor är en oslagbar klassiker som kan varieras med salt och söt topping. Här serverar vi dem med rårörda hjortron (mylta) och syrlig vaniljtopping.
Ingredienser
Frasvåfflor
- 125 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
- 2 dl mjölk
- 2 dl vatten
- 2 st ägg
- Smör till gräddningen
Vaniljtopping
- 2 dl Crème Fraiche, ca 34%
- 1 msk strösocker
- ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
Vaniljmylta
- 75 g hjortron
- ½ dl strösocker
- ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
Gör så här
Vaniljmylta
Använd färska eller tinade frysta hjortron. Blanda med socker och vaniljpulver och låt stå och dra i rumstemperatur, minst en halvtimme men gärna längre.
Vaniljtopping
Vispa samman Crème Fraiche, socker och vaniljpulver. Ställ i kylen.
Frasvåfflor
Smält smöret så att det nästan blir helt rinnande och låt svalna något. Små smörklumpar i smeten gör våfflorna extra frasiga.
Blanda mjöl, bakpulver och vanilj i en bunke.
Tillsätt mjölk och vatten och vispa snabbt ihop.
Tillsätt ägg och vispa samman.
Vispa ner smöret och låt smeten vila i tio minuter.
Hetta upp våffeljärnet och smörj första laggen med smör. Häll ca 1 dl smet och grädda tills våfflan fått färg. Fortsätt tills all smet är gräddad.
Servera direkt med vaniljcrème fraiche och mylta!