Frasvåfflor med vanilj

Frasiga våfflor är en oslagbar klassiker som kan varieras med salt och söt topping. Här serverar vi dem med rårörda hjortron (mylta) och syrlig vaniljtopping.

Av Yvonne Landin
14
14 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Frasvåfflor
  • 125 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 2 st ägg
  • Smör till gräddningen
Vaniljtopping
  • 2 dl Crème Fraiche, ca 34%
  • 1 msk strösocker
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
Vaniljmylta
  • 75 g hjortron
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver

Gör så här

Vaniljmylta

  1. Använd färska eller tinade frysta hjortron. Blanda med socker och vaniljpulver och låt stå och dra i rumstemperatur, minst en halvtimme men gärna längre.

Vaniljtopping

  1. Vispa samman Crème Fraiche, socker och vaniljpulver. Ställ i kylen.

Frasvåfflor

  1. Smält smöret så att det nästan blir helt rinnande och låt svalna något. Små smörklumpar i smeten gör våfflorna extra frasiga.

  2. Blanda mjöl, bakpulver och vanilj i en bunke.

  3. Tillsätt mjölk och vatten och vispa snabbt ihop.

  4. Tillsätt ägg och vispa samman.

  5. Vispa ner smöret och låt smeten vila i tio minuter.

  6. Hetta upp våffeljärnet och smörj första laggen med smör. Häll  ca 1 dl smet och grädda tills våfflan fått färg. Fortsätt tills all smet är gräddad.

  7. Servera direkt med vaniljcrème fraiche och mylta!