Doughnuts med jordgubbssocker och krämig bärfyllning
Riktigt läckra godbitar vända i jordgubbssocker som du enkelt gör själv, fyllda med bäriga krämer – välj en av fyllningarna eller gör båda två!
Ingredienser
Doughnuts
- 5 dl fint dinkelmjöl
- 3 msk kokossocker
- 2 msk maizena
- ½ pkt torrjäst
- ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
- ½ tsk Khoisan Gourmet bakpulver
- 75 g växtbaserat smör
- 2 dl växtdryck
Till fritering
- Neutral rapsolja
Jordgubssocker att rulla i
- 6 msk kokossocker
- 12 g Khoisan Gourmet frystorkade jordgubbar
Hallonfärskostskräm
- 12 g Khoisan Gourmet frystorkade hallon
- 100 g växtbaserad naturell “färskost”
- 2 msk lönnsirap
- 1 msk vatten
- 1 nypa flingsalt
Gör så här
Blanda 2/3 av mjölet, kokossocker, maizena, torrjäst, vaniljpulver och bakpulver i en bakbunke. Låt stå 10 minuter.
Smält smöret och blanda med växtdrycken, värm till 37°C.
Arbeta degen, i bakmaskin eller med träslev, till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 60 minuter tills degen fördubblats i storlek.
Förbered under tiden fyllning och jordgubbssocker.
Jordgubbssocker: Mixa de frystorkade jordgubbarna till ett fint smul. Blanda med sockret. Ställ åt sidan.
Hallonfärskostkräm: Mixa alla ingredienser tills slätt.
Kavla ut den jästa degen till en 2 cm tjock platta, stansa ut runda bitar med ett glas eller kakform, lägg på en lätt mjölad yta. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter.
Värm rapsoljan till 180°C i en kastrull med tjock botten. Fritera munkarna, ett par åt gången, i ca 2-3 minuter, vänd runt dem efter halva tiden. Plocka upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper. Vänd sedan runt i jordgubbssockret. Låt svalna.
Gör ett litet hål i sidan av doughnutsen, spritsa in fyllning.
Servera gärna doughnutsen samma dag – de smakar som allra bäst nyfriterade!