Äppelpaj med vanilj och knäckigt kolatäcke

Ett recept du inte kan vara utan. Denna ljuvliga äppelpaj förgylls av en smak av vanilj och ett underbart knäckigt kolatäcke. Enkel att göra och blir ännu godare med vår hemgjorda vaniljsås med äkta vanilj.

Av Lisa Eisenmann Frisk och Monica Eisenmann
8
13 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

  • 4 stora äpplen (eller 6 små)
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
Kolatäcke
  • 3 dl havregryn
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 150 g smör
  • 2 dl farinsocker
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ dl vispgrädde
  • Flingsalt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en pajform. 

  2. Skala, kärna ur och skär äpplen och skär i klyftor. Blanda med socker, vaniljpulver och kanel. Fördela i pajformen.

  3. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål.

  4. Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap och vispgrädde. Värm och rör om till tills sockret har lösts upp. Blanda ner i skålen med det torra ingredienserna. Häll över äpplena. Strö över lite flingsalt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills täcket är gyllenbrunt. 


    Servera med vaniljsås.