Äkta vaniljglass med supersnabb hemgjord chokladsås

Vaniljglass gjord på äkta vanilj och hemgjord chokladsås, denna klassiker går inte av för hackor! Du behöver ingen glassmaskin och chokladsåsen gör du på rekordtid.

Av Peter Dahlberg
7 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Vaniljglass (utan glassmaskin)
  • 3 ekologiska ägg
  • ½ dl florsocker
  • 1 Khoisan Gourmet vaniljstång
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 4 dl vispgrädde
Chokladsås
  • 100 g Ljus bakchoklad
  • 2 dl ekologisk vispgrädde

Gör så här

Vaniljglass
  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Separera äggen och vispa samman äggulorna med florsockret och fröna från vaniljstången. Spara äggvitorna till senare. Tillsätt den kondenserade mjölken och vänd samman glassmeten.

  2. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner grädden i glassmeten lite i taget.

  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner äggvitorna i glassmeten lite i taget.

  4. Häll upp glassmeten i en rektangulär bakform. Ställ i frysen i ca 4 timmar.

Supersnabb hemgjord chokladsås
  1. Hacka chokladen fint. Lägg chokladen i en värmetålig skål och tillsätt vispgrädden. Ställ skålen i mikron och värm på full effekt i 30 sekunder.

  2. Låt stå i 1 minut och rör med en sked tills chokladen är smält. Servera tillsammans med glassen.