Vaniljtårta med vaniljfrosting
Vaniljtårta med vaniljfrosting – en supersaftig vaniljkryddad tårtbotten med massor av vaniljfrosting, enkel att variera med olika toppingar efter säsong, tema eller högtid.
8-12 bitar
Ingredienser
Tårtbotten:
- 150 g smör
- 1½ dl mjölk
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 5 dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver eller 1½ tsk vaniljpasta
- 1 krm salt
Vaniljfrosting
- 400 g färskost
- 2½ dl florsocker
- 1½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
- 4 dl grädde
Gör så här:
Tårtbotten:
- Sätt ugnen på 175 grader och sätt in ett galler i nedre delen.
- Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
- Smält smöret och blanda med mjölk och vaniljpulver eller vaniljpasta.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Tillsätt smörblandningen.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt, vispa slätt.
- Häll smeten i formen och jämna till, knacka formen mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
- Grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Lossa kanterna och vänd upp kakan på ett galler. Låt svalna helt under formen.
Vaniljfrosting:
- Blanda florsocker och vanilj. Vispa samman med färskost.
- Tillsätt grädden och vispa tills det börjar tjockna något. Sänk hastigheten och fortsätt vispa på låg hastighet tills du fått en bredbar kräm. Vispa i korta intervaller så att du inte råkar övervispa, då blir det rinnigt.
Montering:
- Lägg en botten på ett fat och spritsa eller bred på 1/3 av frostingen, lägg på nästa botten och upprepa. Bred på resten av frostingen ovanpå och runt tårtan.
- Servera som den är eller toppa med bär, nötter, choklad, frukt eller liknande.
Receptet är skapat av Yvonne Landin som driver bakbloggen bakalite.se
Hon finns även på instagram under: @bakalite.se
Pingback: Vaniljmuffins - Khoisan Gourmet