Vaniljkrämsfylld toscakaka
En saftig vanilj- och mandelkaka med mjukseg mandeltosca fylld med fluffig vaniljkräm. Om du vill utesluta mandelmjölet kan du byta det mot ½ dl vetemjöl.
8-12 bitar

Ingredienser
Kaka:
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 2 st ägg
- 1½ dl socker
- 2½ dl vetemjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
Tosca:
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk mjölk
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk Khoisan Gourmet Vaniljpasta
- 100 g mandelspån
Vaniljkräm:
- 2 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 tsk Khoisan Gourmet Vaniljpasta
- 2 msk strösocker
- 3/4 dl potatismjöl
- 1 dl grädde
Gör så här:
Kaka:
- Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna på en springform, 20-24 cm.
- Smält smöret och blanda med mjölk och vaniljpasta.
- Vispa socker och ägg fluffigt. Tillsätt smörblandningen.
- Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver. Tillsätt och vispa slätt.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Tosca:
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla ingredienser utom mandelspån. Låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknat.
- Ta kastrullen från värmen och rör ner mandelspånen.
- Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 200 grader.
- Fördela toscasmeten försiktigt på kakan.
- Grädda i ca 10 minuter eller tills toscan fått färg.
- Låt svalna helt i formen.
Vaniljkräm:
- Vispa samman ägg och mjölk i en kastrull. Tillsätt socker, potatismjöl och vaniljpasta.
- Sätt på medelvärme och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna helt.
- Vispa grädden fluffigt. Vänd ner grädden i den kalla vaniljkrämen och blanda väl.
Montering:
- Dela kakan i två bottnar och bred på vaniljkrämen på den undre botten. Lägg på den andra botten och ställ kakan i kylen en stund.
- Använd en vass sågtandad kniv när du skär kakan försiktigt från mitten och ut.

Receptet är skapat av Yvonne Landin som driver bakbloggen bakalite.se
Hon finns även på instagram under: @bakalite.se