En tårta för många är denna rice-krisptårta med citronkräm. Enkel att förbereda för att sedan servera på nästa kalas, dop, bröllop, morsdag, midsommar – ja överallt där det finns tårtsugna människor.
Sätt ugnen på 125°c varmluft (140°c vanlig ugn).
Vispa äggvitan till ett vitt skum.Tillsätt lite socker åt gången medans du fortsätter vispa.
TilIsätt vaniljpulver och ättiksprit och fortsätt sedan att vispa tills allt socker löst sig och du har en tjock marängsmet (testa genom att vända bunken upp och ner, marängsmeten ska stanna kvar i bunken).
Vänd ner rice-krisp med en slickepott i marängsmeten.
Fördela smeten jämt på en stor bakpappersklädd långpanna och grädda sedan i ca 2h. Marängen ska vara torr och fast den kan med fördel stå kvar på lite eftervärme med ugnsluckan på glänt.
Lägg i alla ingredienser förutom smör och citron i en tjockbottnad kastrull
Låt sjuda under konstant omrörning tills det börjar tjockna ( Viktig är att det inte kokar ).
Lägg i smöret medan du fortsätter röra och häll slutligen ner citronsaften och skalet.
Fortsätt röra medans det sjuder och tills krämen är tjock och blank.
Låt svalna innan det är dags att montera tårtan.
Vispa grädden medelhårt.
Lägg sedan Rice-krispbotten på stor plåt eller bricka.
Varva sedan citronkräm och grädde uppepå.
Dekorera med jordgubbar och maränger och eventuellt ätbara blommor eller något annat du gillar.