KRAV

 

KRAV-märkt mat är den mest hållbara. Den är ekologiskt producerad, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Dessutom bidrar KRAV-märkt mat till: biologisk mångfald minskad klimatpåverkan god djurvälfärd skydd för miljö och hälsa bättre arbetsvillkor för anställda.

Läs mer om KRAV här.

EU-EKOLOGISK

 

EU Ekologiskt är den europeiska märkningen för ekologisk produktion. Vad som får kallas ekologiskt styrs av en EU-förordning, bland annat att maten är producerad utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det finns också krav på djurhänsyn och endast ett fåtal tillsatser är tillåtna i färdig mat. På alla färdigförpackade ekologiska varor som kommer från något EU-land, måste märkningen finnas med. Kontrollen görs av oberoende kontrollorgan.

Läs mer om EU-Ekologisk märkning här.

FAIRTRADE

Varje gång du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom.

  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor.
  • Fairtrade-premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet.
  • Barnarbete och diskriminering motverkas.
  • Demokratiutveckling och organisationsrätt främjas.
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas.

Fairtrade är en oberoende certifiering och den svenska representanten i Fairtrade International.

Läs mer om Fairtrade här.

 

VEGAN TRADEMARK

Vegan Trademark är den giltiga internationella veganstandarden och hanteras av The Vegan Society; välgörenhetsorganisationen som skapade ordet ”vegan” redan 1944. Vegan Trademark’s dedikerade och erfarna Vegan kontrollteam kontrollerar varje produktansökan mot specifika kriterier och arbetar med tillverkare och leverantörer inom en rad olika områden för att säkerställa att varje produkt uppfyller de högsta veganstandarderna. Vvarumärket Vegan förnyas årligen för att säkerställa att vi har den senaste informationen om alla produkter vi certifierar.

Inga animaliska ingredienser: Tillverkningen och / eller utvecklingen av produkten, och i tillämpliga fall dess ingredienser, får inte involvera, eller ha involverat, användningen av någon animalisk produkt, biprodukt eller derivat.

Inga djurförsök: Utvecklingen och / eller tillverkningen av produkten, och i tillämpliga fall dess ingredienser, får inte involvera, eller ha medfört, testning av något slag på djur som utförs på tillverkarens initiativ eller för dess räkning, eller av parter över vilka tillverkaren har effektiv kontroll.

Läs mer om Vegan Society här.