Vaniljhjärta
Vaniljhjärta, denna klassiska kaka av mördeg som är fylld med vaniljkräm med äkta vanilj. Om du inte har hjärtformar kan du använda mazarinformar eller engångsformar i aluminium.
12-16 st
Ingredienser
Kakor:
- 200 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl florsocker
- ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
- 1 krm salt
- 1 st äggula
Smör till formarna
Vaniljkräm:
- 2 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpasta eller Khoisan Gourmet vaniljpulver
- 2 msk strösocker
- 3/4 dl potatismjöl
- 1 krm salt
Gör vaniljhjärtan så här:
Kakor:
- Ta fram smöret till degen så att det blir mjukt.
- Smörj formarna noggrant med smör.
- Dela smöret i mindre bitar och blanda samtliga ingredienser till en deg. Plasta in och lägg i kylen att vila i 45 minuter.
Vaniljkräm:
- Vispa samman ägg och mjölk i en kastrull. Tillsätt socker, potatismjöl, vanilj och salt.
- Sätt på medelvärme och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna och häll sen upp i en spritspåse.
Montering:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla degen till en platta, några mm tjock. Klä formarna med deg och spritsa vaniljkräm i fördjupningarna.
- Täck formarna med ett lock av deg och tryck ihop kanterna.
- Lägg formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått färg.
- Vänd försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma och lyft loss formarna.
- Låt svalna helt och pudra sen med florsocker.
Receptet är skapat av Yvonne Landin som driver bakbloggen bakalite.se
Hon finns även på instagram under: @bakalite.se