Vaniljhjärta

Vaniljhjärta, denna klassiska kaka av mördeg som är fylld med vaniljkräm med äkta vanilj. Om du inte har hjärtformar kan du använda mazarinformar eller engångsformar i aluminium.

Av Yvonne Landin
14 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Kakor
  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl florsocker
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 1 st äggula
  • Smör till formarna
Vaniljkräm
  • 2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpasta eller Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 2 msk strösocker
  • ¾ dl potatismjöl
  • 1 krm salt

Gör så här

Kakor

  1. Ta fram smöret till degen så att det blir mjukt.

  2. Smörj formarna noggrant med smör.

  3. Dela smöret i mindre bitar och blanda samtliga ingredienser till en deg. Plasta in och lägg i kylen att vila i 45 minuter.

Vaniljkräm

  1. Vispa samman ägg och mjölk i en kastrull. Tillsätt socker, potatismjöl, vanilj och salt.

  2. Sätt på medelvärme och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna och häll sen upp i en spritspåse.

Montering

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Kavla degen till en platta, några mm tjock. Klä formarna med deg och spritsa vaniljkräm i fördjupningarna.

  3. Täck formarna med ett lock av deg och tryck ihop kanterna.

  4. Lägg formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått färg.

  5. Vänd försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma och lyft loss formarna.

  6. Låt svalna helt och pudra sen med florsocker.