Lyxig vaniljcheesecake på browniebotten

En helt underbar cheesecake med smak av vanilj som är fantastisk krämig och god ovanpå en magisk browniebotten.

Av Simona Muntean
16 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Browniebotten
  • 140 g smör
  • 125 g Khoisan Gourmet mörk bakchoklad, hackad
  • 2 dl strösocker
  • 2 stora ägg
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • ½ dl Khoisan Gourmet Ekologisk kakao
  • 2 ½ msk bryggd kaffe
  • ¾ dl Khoisan Gourmet Karamelliserade Kakaonibs
Cheesecakefyllning
  • 2 dl vispgrädde
  • 500 g färskost, naturell
  • ½ tsk Khoisan Gourmet Vaniljpulver Bourbon
  • 150 g Khoisan Gourmet vit bakchoklad, smält
  • 3 msk smör, smält
  • ¾ dl Khoisan Gourmet Caramel & Seasalt kross
Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • ¾ dl Khoisan Gourmet Caramel & Seasalt kross

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra botten och kanterna på en rund form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

  2. Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna någon minut.

  3. Tillsätt äggen under kraftig vispning. Vänd de torra ingredienserna och häll kaffet i smeten och blanda till en klumpfri smet. Häll den i formen.

  4. Grädda i mitten av ugnen för ca 20–25 minuter. Perfekt om den känns lite mjuk i mitten. Låt botten kallna i formen helt medan du förbereder cheesecakefyllningen.

  5. Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan. Rör färskost och vanilj mjukt. Blanda smält choklad med smör jämnt. Tillsätt till färskosten och rör eller vispa snabbt. Vänd vispgrädden och krossen i färskosten.

  6. Montera cheesecaken när botten har kallnat helt. Häll cheesecaken över browniebotten och tryck lätt med baksidan av en matsked samt jämna till ytan. Plasta in och ställ i kylen minst 2 timmar eller över natten.

  7. Lossa formen och ställ cheesecaken på ett serveringsfat. Vispa grädden till garnering till medelmjuka toppar.

  8. Toppa med vispad grädde och garnera med kross.