Jordgubbstårta med vanilj

Jordgubbstårta med vanilj – mer sommar kan det inte bli. Detta recept innehåller en saftig vaniljkryddad tårtbotten med vaniljfrosting tillsammans med vaniljmarinerade jordgubbar. Perfekt för alla soliga tillställningar som alla behöver en riktigt somrig tårta.

Av Yvonne Landin
16 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Tårtbotten
  • 150 g smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver, eller
  • 1 ½ tsk vaniljpasta
  • 1 krm salt
Vaniljmarinerade jordgubbar
  • 500 g jordgubbar
  • 1 dl socker
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver eller vaniljpasta
Vaniljfrosting
  • 400 g färskost
  • 2 ½ dl florsocker
  • 1 ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 4 dl grädde

Gör så här

Vaniljmarinerade jordgubbar

  1. Skölj och dela jordgubbarna i mindre bitar.

  2. Blanda socker och vanilj i en bunke. Häll i jordgubbarna och blanda väl.

  3. Låt stå och dra i minst en timme i rumstemperatur eller inplastad i kyl ett par dagar före användning.

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt in ett galler i nedre delen.

  2. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.

  3. Smält smöret och blanda med mjölk och vaniljpulver eller vaniljpasta.

  4. Vispa ägg och socker fluffigt.

  5. Tillsätt smörblandningen.

  6. Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt, vispa slätt.

  7. Häll smeten i formen och jämna till, knacka formen mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.

  8. Grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

  9. Lossa kanterna och vänd upp kakan på ett galler. Låt svalna helt under formen.

Vaniljfrosting

  1. Blanda florsocker och vanilj. Vispa samman med färskost.

  2. Tillsätt grädden och vispa tills det börjar tjockna något. Sänk hastigheten och fortsätt vispa på låg hastighet tills du fått en bredbar kräm. Vispa i korta intervaller så att du inte råkar övervispa, då blir det rinnigt.

Montering

  1. Lägg en botten på ett fat och pensla eller ringla över jordgubbsirap.

  2. Spritsa eller bred på 1/3 av frostingen, lägg på nästa botten och upprepa med sirap och frosting.

  3. Fördela resten av fyllningen ovanpå och runt tårtan.

  4. Lägg de marinerade jordgubbarna ovanpå tårtan och servera.